Pages

.

Padejske kifle

_DSC0065


Trebalo mi je fino pecivo i odlucila sam za Padejske kifle iz vise razloga.
Zeljela sam se uvjeriti u mekocu tijesta i okus istog jer duuugo nisam koristila mast u dizanom tijestu..pretezno to zamijeni maslac,no ovaj puta sam isla do detalja,to znaci recept sam potpuno slijedila.

Divne su,pahuljaste dok su tople.Mirisu malo na mast jos onako vruce ali ljubitelji masti ce biti odusevljeni isto kao ja.

Svakako da se mast moze zamijeniti maslacem,no ja sam htjela bas ovako.

Tijesto:
1 kvasac
(ja sam imala 30gr svjezeg kvasca)
400ml mlijeka
200ml vode
1 zlica soli
1 mala zlicica secera
oko 850gr brasna

Premaz


140gr masti
3 zumanceta
1 zlica brasna
1 jaje -za premaz
susam -za posipanje

Zagrijati mlijeko da bude mlako,dodati secer i kvasac,par zlica brasna,sve izmutiti i pustiti da se aktivira.

Dok se kvasac aktivira napraviti premaz.
rucno u zdjelici izmijesati mast,zumanca i brasno.Ostaviti na stranu do upotrebe.

Aktivirani kvasac dodati u brasno u koje smo dodali sol i zamijesiti tijesto.Pustiti da se tijesto uduppla.

Istresti tijesto na pobrasnjenu radnu povrsinu i podijeli na 4 jufke/dijela.

svaku jufku premazati sa premazom.
Ja sam odmah slozila dvije i dvije ,jednu preku druge i ostavila da se odmori.

Na stolnjaku ili bez,rastanjiti obje jufke zajedno ,ne pretanko,zatim urolati sa obje strane..NE smiju se dodirivati jer ih tu morate prerezati.
Svaku zatim izrezati na manje komade i sloziti u pleh za pecenje.


2011-11-11

Prije pecenja premazati razmucenim jajetom i posuti susamom.

Peci na 180C oko 35 minuta,dok fino ne porumene.

_DSC0072


**
Mogu se puniti ,tako da nadjev stavite prije nego ih smotate..ja sam pravila prazne jer sam htjela prvo da okusim njihov miris.

No comments:

Post a Comment