Pages

.

Riblji dan

_DSC0039



Bila sam jako zauzeta i vremena mi je stalno malo za sve sto bih htjela uradit.

Blog mi je odmor,a to znaci da ni njega nemam dovoljno.

Sada sam sjela u nadi da barem jedan dio recepata stavim,a kasnije zaboravim za drugi dio i to tako se zagubi....



Kisa je ovih dana nesnosljivo dosadna i pada neprekidno,od nje me uhvati nervoza jer Zivim na 3-em spartu,a susilica za robu je u garazi :)

Ne pitajte zasto..moja ideja,zato robe imam svuda po stanu,klima radi pa se tako i susi ono sto se lakse susi ,ali rucnike moram nositi dole i pritome pokisnuti :/



Nije toliko hladno,ali moramo malo upaliti grijanje cisto da razbije hladni zrak u sobama.



Uz to je lijepo okrijepiti se finom toplom juhicom,ovog puta ribljom corbom.



ali cu najprije pokazati moj omiljeni dorucak !!!:)



Kajgana sa lososom



_DSC0012



Nista drugo nego kajgana ,umotana u kriske dimljenog lososa.



Klasicni dorucak,na malo drugaciji nacin,tek tako da se osjetite kao da ste u nekom od restorana,a ne u vlastitiom domu.



divan dorucak za dvije osobe,a potrebno je;

-oko 110gr dimljenog lososa

-4 jaja

-1 zlicica hrena + zlicica kiselog vrhnja

-2 zlicice chives

-10gr maslaca



salata,limun i tamnija vrsta kruha.



Salicu za caj (mora biti kraca a sira)obloziti frozirnom folijom,zatim obloziti stranice kriskama dimljenog lososa.



Napraviti kajganu od datih namirnica i sipati je u pripremljene kalupice.



_DSC0007





Na tanjur staviti salatu,tost od kruha i krisku limuna.

Zatim izvaditi kajganu zajedno sa lososom na tanjur i servirati.



_DSC1768





Bijela riblja corba



Potrebne namirnice:



2 zlice maslinovog ulja

1 glavica luka

2zlice brasna

4 case ribljeg temeljca

500gr krompira

1 casa zamrznutog mix povrca(kukuruz,grasak,mrkvica)

500gr marinara mjesavine(seafood)

1/2 case punomasnog mlijeka

1/2 case vrhnja za kuhanje - soli i bibera,po ukusu

2 zlice persunovog lista,lovorov list

50gr slaninice





Priprema



U serpu staviti ulje, dodati isjeckanu glavicu luka i prziti dok luk ne omekani.

dodati isjeckanu slaninicu, brasno i prziti oko 1 minut.

Pomaknuti u stranu ,pa pomalo dodavati riblji temeljac, da se brasno fino rastvori i corba dobije gustocu.



Pustiti da zakuha.

Dodati na kockice isjecen krompir i kuhati dok krompir ne omekani.

Zaciniti po vasem ukusu.



Dodati jedan lovorov list, ako volite taj miris!

Kad je krompir omekanio, dodati riblji mix i smanjiti temperaturu.



Izmijesati mlijeko i vrhnje i dodati u corbu, a sporet iskljuciti.



Provjeriti ukus i servirati jos toplu corbu, odozgo posuti malo persuna.



_DSC1771





Ako ne zelite da corba ima vidljivo povrce,tada prije dodavanja ribljeg mixa,povrce i corbu usitnite stapnim mixerom,tek tada dodajte ribu.







Eh,sada ja nebi bila ja ,pa da corbu ne kuham u dva lonca,jednu bijelu drugu crvenu,jer....sta da vam kazem kada jedni vole ovako,drugi onako.



_DSC0035



Za Crvenu riblju corbu vam treba:



1 glavica luka

1 stap celena(zelena grana)

1 mrkva

1 krompir

2paradajza(ocistiti od kozice i sjemenki)

1zlica crvene paprike

1 zlica paradajz pirea

lovorov list

100ml bijelog vina

500gr marinara riblje mjesavine

2 zlice persina sjeckanog

1 cenj cesnjaka

50ml maslinovog ulja





Povrtni ili riblji temeljac-po potrebi 1 lit,ne manje,a moze vise,sve zavisi koliko hocete da vam corba bude gusta.





Luk sitno isjeckati,staviti na maslinovo ulje,proprziti do zlatno zute boje,dodati na kockice izrezanu mrkvu,lovorov list,celer i prziti sve dok ne osjetite miris celera u zraku,tada sipnite 100ml bijelog vina ,dodajte mjesavinu morske ribe ili(seafood)i dolijte temeljac.



Pustiti da prokuha,zatim smanjiti temperaturu i lagano kuhati 20-ak minuta.



Pri kraju dodati na kockice izrezan krumpir i zacine,koje volite,pri sluzenju odozgo dodati zlicicu,dvije mjesavine persina,maslinovog ulja i cesnjaka!!!



Muski su bili jos gladni pa se nasla koja ribica ,malo pomfrita i salate.





_DSC0022





Na kraju kada smo odahnuli,uz kavicu smo se zasladili a slatkim buhtlicama,punjenim cokoladom jedan dio,a drugi sa pudingom od vanile !!!!!



_DSC0045

No comments:

Post a Comment