Pages

.

Zahladilo je...

_DSC0239

Zahladilo je :D

Stvarno vam kazem ,ne salim se !!
ada ja pocinjem sa corbicama ,a vi cete da se rashladujete sladoledom i vocem !!

Sa Gastronomije,gdje inace saljem svoje slike,isprobala sam dosta recepata,pa evo dvije juhe /corbe koje volimo i nisu nikakav problem za napraviti.

_DSC0507



Corba od zobenih pahuljica
1.2l povrtnog temeljca ili vode
1 salica zobenih pahuljica,
1 salica gljiva-izrezanih na listice
2-3 krompira,
1 glavica luka,
2 mrkve,
1cen bijelog luka/cesnjak
soli, bibera, suhi zacin, kurkuma ili kari


Priprema:

Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i gljive.
dodati izrendanu mrkvu,pa zaliti temeljcem.

Ocistiti i na kockice izrezati krompir,dodati ga u corbicu,zatim dodati zobene pahuljice i pustiti das se kuha na laganoj vatri.

Zaciniti po ukusu,dodati suhih zacina kje volite i po ze;lje kurkumu ili kari ,daje corbi jako fin ukus.

Kada je krompir skuhan,juha/corba je gotova.


IMG_0157

PAPRIKAS OD POVRCA SA MIRISNIM STRUDLICAMA

1 veci luk
2 mrkve
1 persinov korijen
3-4 krompira
2 pecene crvene paprike
100ml paradajza(soka)
500gr gljiva
lovorov list,crvena paprika u prahu
ulje,sol,biber.

za strudlice je potrebno:

500gr brasna
2-3 cena cesnjaka
salica vrele vode(250ml)
persunov list
50gr maslaca/margarina


Priprema:

Zamjestiti tijesto od brasna, malo soli, ulja i vrele vode.
Tijesto dobro izraditi i ostaviti u frizider oko 20-tak minuta.

Dinstati luk na malo ulja, dodati mrkvu i persun isjeckan na kockice.
Posoliti i jos malo dinstati. Dodati oprane i nasjeckane sampinjone,zaciniti zacinima - so, biber, vegeta,crvena paprika u prahu,lovorov list, a kada voda ispari iz gljiva dodati pecene paprike isjecene na kockice i oguljen i nasjecen krompir.

Naliti vodom i paradajz sokom tako da bude dva-tri prsta iznad povrca.
Dok se sampinjoni dinstaju uzeti tjesto iz frizidera i podijeliti ga na dva dijela.

IMG_0154


Prvi dio tijesta razvaljati,premazati sa pola mjesavine ,koju napravite od maslaca ,cesnjaka i persuna(maslac da bude mekan ,pa mu dodati isjeckano lisce persuna i protisnuti cesnjak.

Zaviti u strudlu i nasjeci na komade velicine 5cm.

To isto ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.

Kada paprikas prokuha, dodati strudlice u serpu i bez meijsanja, samo protresanjem posude, skuhati do kraja povrce i strudlice.

Sve je to posluzeno uz kruh..ovog puta su to,


_DSC0245

KLASICNI MLIJECNI ROLLS

Sastojci za 12 komada:

450gr polubijelog brasna
2 zlicice soli
1 zlica secera
50gr maslaca(otopiti)
15gr svjezeg kvasca/germe
280ml toplog mlijeka

Prosijati brasno u zdjelu, pa dodati sol, secer
i razmucen kvasac,
(kvasac razmutiti u malo vode
oduzeti od date kolicine)i rastopljeni maslac.

Zamijesiti tijesto, da bude glatko i elasticno,
staviti prozirnu foliju preko i ostaviti na toplo mijesto
da se udvostruci volumen.

2011-05-03 001

Tijesto zatim istresti na pobrasnjen stol, smotati,
rolat i izrezati 12 krugova,
od svakog kruga oblikovati lopticu, zarezati na vrhu kriz ,sloziti na
pripremljen lim za pecenje
Ostaviti da ponovo”nadodu’ ,pa ih premazati mlijekom i staviti peci u
predhodno zagrijanu pecnicu.

Peci oko 25 min.,na 180-200c.
Mogu se praviti i vece,ali cete dobiti manje komada kruha.

Svakako da cemo se na kraju zasladiti..

_DSC0205

KOLAC OD MAKA

Kolac je puno puta isproban,no dolaskom u Australiju,ne mogu da nadem mak koji nije gorak :(
Zelja me povuce,pa ga i pored gorcine svejedno napravim :)!!
Za ovaj kolac je potrebno:

4 zumanca
200gr maslaca
300gr mljevenog maka
300gr secera
1 prasak za pecivo
300gr brasna
1 limun(korica i sok)
500ml hladnog mlijeka
***
4 bjelanca+12 zlica secera

Maslac i secer dobro umutiti ,pa dodati zumanca i mutiti jos par sekundi.
Prosijati brasno sa praskom za pecivo,pa dodati u zdjelu k jajima..sipati hladno mlijeko,nastaviti mijesati rucno da se sve spoji,zatim narendati limunovu koricu,a limun iscijediti i dodati sok u kolac.

Smjesu sipati u podmazanu ili papirom postavljenu tepsiju i peci.

Ovaj recept je zapisan bez vel. tepsije,bez temperature pecenja,ali otprilike peci kao i svaki kolac u srednje velicine tepsiji(30x20),na 180-200C oko 45 minuta.

Pecen kolac premazati kiselkastim demom(kajsija,ribizla,..)premazati cvrsto ulupanim snijegom od 4 bjelanca i 12 zlica secera.

Ponovo vratiti kolac u rernu i susiti u iskljucenoj rerni!!

ako kolac duze stoji ,bjelanca ce se poceti "znojiti'..zato kolac treba brzo pojesti i sjeci ga sa nozem umocenim u hladnu vodu kako bi se bjelanca fino isjekla,..inace sa suhim nozem se povlace zajedno sa nozem kako se reze,pa ne izgleda lijepo !!!:)

No comments:

Post a Comment