Pages

.

Punjena piletina

_DSC0592


Radi se samo sa pilecim bijelim mesom.Meso je socno i nadjev mu jos vise pridaje okusu i perfekciji.
Mogu reci da mi je ukusnije kada koristim prsutu,a slaninica,moze,samo mora biti tanko izrezan,tako prilikom pecenja dode res pecena i pusti dio svojeg soka u meso dok se pece!

Nije zahtjevno za pripremu,ali je jako ukusno!!

Punjena pileca prsa

Sastojci
4komada pilecih prsa(srednje velicine)
100gr svjezeg sira
1zlica senfa (sa sjemenkama)
150gr mozzarella sira(kockice/rendani)
4 kom.slanine/prsute(mora omotati prsa-pileca)


Meso ocistiti ,papirnim ubrusom pokupiti
vodu/tekucinu.

Svaki komad piletine zarezati uzduzno
(napraviti dzep),pa staviti nadjev, zatvoriti cackalicom i omotati slaninom.

U tavi na malo masnoce peci oko 2 minuta sa obje strane,
zatim staviti u lim/posudu za pecenje i nastaviti peci u rerni,

_DSC0593


koju smo predhodno zagrijali na 200C, oko 15minuta,
toliko dugo ,da smo sigurni da se meso ispeklo!

_DSC0590

Pecenu piletinu serviraj toplu uz omiljen prilog.


Zimsko vrijeme i dani su suncani ,ali prohladni,pa cesto napravim pogacu ,cisto tako da se nade i vjerujte uvijek se pola pojede!!


_DSC0614

Vec kada smo se grijali uz toplinu rerne,napravila sam i rolat koji ,uopce nije komplikovan ,a miris kave iz kreme ce vas oraspoloziti i pomislit ceste na zalogaj vise !!:)

MANHATTAN ROLAT

_DSC0574

Sastojci za rolat:

6 jaja
215gr sitnog secera
120gr brasna
1zlicica praska za pecivo
45gr kakao praha krema(fil)
120gr bijele cokolade
6 zlice mlijeka
6 zlice likera od kave(ja nisam stavila)
200gr mljevenog secera
250gr maslaca

Pripremiti 2 lima(pleha)za pecenje rolata.
(dimenzije su 33×23).

Umutiti bjelanjke sa polovicom secera i
ostaviti sa strane.

U drugoj zdjeli umutiti preostali secer i zumanjke,
dodati kakao u prahu ,brasno sa praskom za pecivo,
te lagano promijesati.

U tu smjesu po malo dodavati ulupane bjelanjke i
sve lijepo izmijesati da se poveze, pa rasporediti
u dva lima sto su vec pripremljena.

Staviti peci na 190c oko 10 minuta.

Pripremiti dvije salvete, rasiriti i posuti
sa malo kakao praha, pa na njih staviti
ispecene rolate
(gornja strana rolata dolazi na salvetu)

Skinuti papir za pecenje(ako smo ga stavili)
pa zamotati zajedno sa salvetom rolat.

To isto uraditi sa drugim rolatom.
Pustiti da se ohlade, a u meduvremenu
napraviti fil.

_DSC0575

FIL

6 zlica mlijeka prokuhati, skloniti u stranu, pa
dodati bijelu cokoladu.
Mijesati da se cokolada otopi


U posudi umutiti maslac sa secerom da bude
pjenast, pa dodati cokoladu.
Sve fino izmijesati da se poveze.


Odmotati rolate i tanko ih premazati.

Prvo zaviti jedan rolat, pa ga staviti na
drugi rolat, koji smo samo tanko premazali filom,
( nismo ga smotali!),pa sada zajedno smotati.

Znaci, dobit cemo jedan veliki rolat!!
Rolat premazati ostatkom fila i ukrasiti po zelji.

Rolat mora biti hladan, a rezati ga treba sa toplim nozem,
jer ce se onda lijepo vidjeti crni krugovi…nece se
odkidati prilikom sjecenja.

ILI

_DSC0567

napravite jedan veliki rolat.
Rolat rashladiti i sluziti…

No comments:

Post a Comment