Pages

.

Zbrckani dan

_DSC0073


Znam da netko nece razumijeti sta pricam,ali kada procitate do kraj,sve ce vam biti jasno !!
Ovo je opis mog danasnje dana,koji nisam znala sta skuhati,a morala sam i obaviti dosta drugih obaveza za koje znam da se zadrzim u gradu.

Trazila sam najbolji nacin da iskoristim ono sto imam,jer uvijek mi ostane ,barem malo hrane i to zavrsi u frizideru,a ponekada se cak i zaboravi,mada je to rijetkost jer ja redovno pretrazujem frizider,mislim,cistim ga:)

Od juce mi je ostalo oko 2 salice kuhane braon rize i kostati komadi piletine(kraljesnica,krilca),koje sam namjeravala iskoristiti za temeljac ili juhu.

Kupila sam 2 komada ribe jer su bili jako veliki komadi,pa sam mislila da ce nam dosta hrane za rucak(nas je danas bilo samo 3-e):),ali..bili su gladni vise nego obicno.


_DSC0397

Stavila sam odmah ujutro,po povratku sa treninga kuhati juhicu od onih pilecih ostataka mesa,dodala sam puuno korjenastog povrca koje ja volim da jedem kada se skuha!!!
Nisam bas bila zadovoljna izgledom,pa sam je mislila sacuvati kao temeljac za rizu ili vec sto mi bude trebalo,ali kako se to ukuhavalo,miris je bio sve ljepsi ili sam ja bila gladnija,uglavnom uz dodatak domacih rezanaca(ja pravila i skoro zaboravila za njih)proslo je odlicno !!

_DSC0380

Sada sam morala ribu da pripremim.
Odlucim se za moj omiljeni sos/umak,pa ako me i ne zapadne ribe,hoce umaka i domaceg kruha(brzinski sam ga izvadila iz zamrzivaca)nek' se nade.

_DSC0071

Ovako je tekla priprema ribe....

RIBA u finom umaku/sosu

Za 4 osobe:
60ml maslinovog ulja

3 shallots ili 1/2 glavice ljubicastog luka

60gr iskostenih maslina-isjeckati

1 mala grancica celera-sitno isjeckati

60ml bijelog suhog vina

3 paradajza-skinuti kozicu,odvojiti sjemenke,meso isjeckati

persunov list-isjeckati sitno

4 fileta ribe

Prvo isjeckati luk i proprziti samo da uvene,dodati isjeckane masline,kapara(idu ustvari caperberries) i celer,pa prziti na srednjoj vatri oko 5 minuta,dodati vino i lagano kuhati 3-4 min.

Staviti ribu odozgo preko svega i poklopiti tavu (posudu) i pustiti da se riba skuha,zatim skloniti ribu,sos koji smo dobili zaciniti i posluziti uz ribu

Ja sam ribu posebno pekla u drugoj tavi ,a povrce sam uradila ovako kako sam napisala i samo prelila preko ribe !!!!

Obavezno preliti maslinovim uljem,sol,biber i ako bas volite dodati limuna,no kapari i kiselina od maslina i paradajza je sasvim dovoljna.

Povrce isjeckati na velicinu koja vama odgovara.

Naravno muz pita:"A sta ja da ponesem sutra???",vjerovali ili ne to mi je najmrze pitanje:/,no i o tome sam razmisljala i za to mi je bila potrebna riza,koju sam vec imala skuhanu.


Davno mi je za oko zapela pita od rize!!!
Nikada u svom zivotu ,a 44 mi je godine,nisam jela pitu sa rizom,e,danas jesam jer me nije zapalo ni umaka ni ribe.

_DSC0387

Pita od rize,sunke i gljiva

pakovanje kora za pitu
1 glavica luka
100-200gr kuhane sunke
200gr sampinjona
persunovog lista
ulje,biber,sol,vegeta(tko voli)
2 salice kuhane rize
2 jaja

preljev
200ml vrhnja za kuhanje
100ml kiselke vode
50ml ulja
2 jaja

Na masnoci prodinstati luk,dodati na rezance izrezanu kuhanu sunku,na listice izrezane sampinjone,sve neka se samo malo prodinsta,onako da uvene,zaciniti i dodati jaja i brzo izmijesati..ohladiti.

U tepsiju slagati 2-3 kore,posuti nadjevom,pa ponovo kore i sve tako dok ne utrosite nadjev.
Zadnji sloj su kore,a njih lijepo nozem izrezete na kocke i zalijete sa mjesavinom jaja,vrhnja,kisele vode i ulja.

2011-05-11 001

Staviti peci na 200c oko 35 minuta,da porumeni.

Noc ranije sam pravila eklere,pa smo ih imali za danas,da se zasladimo !!!


_DSC0373

To su vam bile moje danasnje zgode i ne zgode oko pripreme rucka,koje mi samo donesu extra pranja suda,a sve u nadi da se ne baca ili da ne ostane hrane za slijedeci dan!!!

****

Ovo je primjer dana kada trebate iskoristiti nesto sto vec imate u kuci.

Mozda za nekoga ovo nebi trebao biti post za blog,ali sam se bavila mislju kako bi bilo da se zapise i ono sto inace svi ne zele da pisu... da li smo svi spremni da zasucemo rukave i prionemo na posao ili zazmirimo na jedno i sta bude, sendvic ili vec sta za rucak/veceru?????

Ako pak zelite recepte za koje trebate da se organizujete,potrosite vise novca za kupovinu namirnica i takvih se moze ovdje naci..izvolite svima zainteresovanima vrata su sirom otvorena.


Nadam se da ste vi uspjesnije/i od mene !!!;)

No comments:

Post a Comment