Pages

.

Pileca "galantina"

IMG_0100

Galantine je ustvari meso bez kosti koje se nadjeva i posluzje hladno uz puno povrca,premazano ili zaliveno aspikom/zelatinom.

Moja galantina je jednostavna iz kucne radinosti i nisam je kuhala i servirala hladnu u aspiku,nego sam je pekla i servirala toplu u umaku ..pa to sada vise nije "Galantina" nego napunjeno rolovano meso :D
a ja sam to pravila ovako;

PILECA GALANTINA

250gr mljevenog svinjskog mesa
3 mlada luka(zelena, proljetna)
1/2 sveznjica vlasca,sitno isjeckati
sol,biber po ukusu
4-6 pileca karabaka,bez kosti
(kolicina karabataka zavisi od njihove velicine)
1 zlica maslinovog ulja
1 narancina korica-narendati

U dublju zdjelu staviti mljeveno meso,pa dodati vlasac,koji treba sitno isjeckati,posoliti,dodati biber,rendanu narancinu koricu i sve izmijesati,pa puniti karabatke.

Karabatke iskostiti,pa ih na dasci za meso malo rasiriti da se dobije fini oblik snicle.
Posoliti i nanijeti mijesavinu mljevenog mesa,razmazati duzinski,ali ne skroz do kraja i ne prepunjavati nadjevom da se lakse moze urolati meso.

Meso urolati i povezati kuhinjskim koncem.

Staviti ulje u tavu i naglo preprziti meso,te sloziti u tepsiju i stvaiti da se do kraja ispece u rerni.

2011-03-31 001

Pokriti folijom i peci u zagrijanoj rerni na 180C oko 35 minuta.

Zadnjih 5 minuta pecenja,skinuti foliju i odvojiti sok koji se dobio prilikom pecenja,a meso vratiti u iskljucenu rernu dok napravite umak.

Odvojeni sok od pecenja,necemo koristiti za aspik nego za umak...dodati zacina po ukusu i zlicicu gustina da se umak stisne/procijediti i ostaviti na toplo do sluzenja.

_DSC0715

Prije serviranja,skinuti konac sa mesa izrezati meso u fete i posluziti uz povrce i umak.

_DSC0717

Na kraju zasladiti sa BIJELOM TORTOM :)

_DSC0711

Trazila sam i nasla jako puno recepata za ovu tortu!!
Naziv je "Zito torta",znaci ima vise naziva za jedanu te istu tortu,samo je svako ukrasi na svoj nacin.

Evo tag pod kojim se mogu naci neki recepti i jos jedan link !

Moja torta ima jos dodatno u kremi 200gr bijele cokolade i 100gr otopljene cokolade za ukrasavanje,zatim sam napravila malo grilijaza i posula je odozgo...to bi bila razlika moje torte od ostalih !!!

_DSC0738

Posluzite se !!:)

No comments:

Post a Comment