Pages

.

Pecena Tuna Siciliana





Volim kad naidem na lijepu,svjezu Tunu,toliko me njeno meso (samo bojom)podsjeca na svinjsku ruzu,jeste snijesno ali eto meni je tako,dok ukus cini svoje,topi se u ustima,samo ako je dobro spremljena !

Za 4 osobe je potrebno:
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice limunovog soka
2-3 zlice bosiljka(isajeckati)
4x 175 gr odrezaka Tune
60gr crnih maslina
1 zlica baby kapara
2 fileta incuna iz ulja
400gr svjezeg paradajza
2 zlice krusnih mrvica

Tunu staviti u marinadu,koju napravite od 2 zlice ulja,2 zlice limunovog soka i 1 zlica isjeckanog bosiljka.Ostaviti u frizider.



Paradajz zarezati na vrhu u krizic,pa preliti vrelom vodom,nakon par sekundi,prebaciti ga u hladnu vodu,da mu spadne kozica.
Ocistiti od sjemenki i isjeckati,staviti u zdjelu.

Masline iskostiti,pa i njih isjeckati i dodati paradajzu.
Incune,takoder isjeckati i pomijsati sa ostatkom u zdjeli,a kapare oprati pod hladnom vodom prije dodavnja.
Sve preliti ostatkom ulja i posuti ostatkom bosiljka.
Izmijesati i ostaviti na stranu.

Odreske tune sloziti na lim ,pa preko staviti mjesavinu iz zdjelice,posuti mrvicama i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 20-ak minuta.



ILI

Ispeci odreske Tune u dobro zagrijanoj tavi,pa odozgo samo staviti mjesavinu paradjza,bosiljka,incuna,maslina i kapara.
Tuna mora ostati u sredini malo roza boje,pustit ce sok od pecenja i povrce odozgo,....divan rucak !!

Posluziti uz domaci kruh,jer ce biti tocanja/umakanja :)

No comments:

Post a Comment