Pages

.

Lubenice




U Slavoniji je rijetkos napraviti kolac koji se ne pece.Tako da sam ja seljakajuci se po Ex-Jugoslaviji,iskusila i tu pripremu.Boraveci i druzeci se na coolinarici takoder sam nasla i isprobala jako puno recepata sto zbog svoje znatizelje,sto zbog porudzbina koje sam imala za kolacice,dok nisam pocela da radim.
Jedan od jako lijepih i dekorativnih kolacica su lubenice koji mi se cesto nade na popisu pravljenja kolaca.

Lijepo izgledaju,divnog su okusa,a ima ih dosta!!
Evo original recepta za LUBENICE

Sastoji se od dvije smjese,a tri boje.

BADEMOVA SMJESA
250 gr. badema
250 gr. secera kristal
100 ml vode
malo crvenog extrakta ili crvene boje
1 zlicica maslaca

ORAHOVA SMJESA
250 gr. oraha
200 gr. secera
100 ml. vode
malo zelene prehrambene boje

BIJELA SMJESA
odvojiti cetvrtinu od gore smjese od badema

Priprema
Skuvati sirup od secera i vode za obje smjese .
Zamijesiti smjesu sa bademima i posebno sa orasima.

U smjesu sa bademima dodati komadic maslaca,pa odvojiti odmah cetvrtinu od bijele smijese sa bademima i ostaviti sa strane.

Ostatak bademove smjese obojiti crveno i podijeliti na pet loptica.

To isto uraditi sa masom od oraha!!
zamjesiti orahe sa secernim sirupom i dodati zelenu boju (samo malo na cackalicu boje).Podijeliti na pet loptica.

Izmedju plasticne folije ravaljati jednu bijelu koricu pa obmotati crvenu i to isto uraditi sa zelenom i obmotati preko bijele loptice.

Loptice ostaviti u frizider da se stegne do sutradan.
Izrezati na kriskice



Pomocu cackalice dodati kospice od malo rastopljene cokolade.




Jos jedan,meni jako drag kolac od oblatni je BECAR SNITE.
Nisam ja bas neki veliki ljubitelj oblatni ,ali ove imaju nesto sto me privlaci,a to je trostruki okus tog kolaca,ponajvise suha smokva,koju jako volim.




BECAR SNITE

Krema I :
250gr suhih smokava
100gr grozdica
150gr secera u prahu
2zlice cvrstog pekmeza
kora i sok od jedne ne prskane narance

Pripremiti 4 lista oblatne.
Samljeti smokve,grozdice i narancu,dodati pekmez i secer,pa sve izmijesati.
Kremom premazati jedan list oblatne i pokriti drugim listom oblatne.

Krema II :
250gr oraha
250gr secera u prahu
120ml mlijeka
1 zlica ruma

Mljevene orahe i secer preliti vrelim mlijekom i rumom.Ohladiti kremu,pa njome premazati drugi list oblatne i pokriti trecim listom.

Krema III:
4 zumanjka
150gr secera u prahu
sok od pola limuna
150gr maslaca

Zumanjke i secer kuhati na pari.
U ohladeno dodati izradeni maslac i sok od pola limuna.
Kremom premazati trecu oblatnu i pokriti cetvrtim listom oblatne,tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.


No comments:

Post a Comment