Kruh jedemo svakodnevno,svijezi ili stariji ,nije vazno,ali ga svi volimo.Ponekada mi ostane kruha,tada se obicno pravi slana verzija pudiga od kruha,jer przenice im vise nisu kao nekada fine :/
Ponekad i ja sama zelim da pojedem fin topli komadic kruha ili pogace :)
Ove receptice cesto koristim,jer su stverno jednostavni a brzi.
Za ovako par oblika potrebna vam je dobra volja,vrijeme i namirnice,koje uobicajeno imate u kuci!!
KRUH SA SODOM
Irski kruh sa sodom,Australski Damper,Bosanska pogaca,toliko su identicni,namirnice,oblik pravljenja gotovo da im je isti.
Brz za napraviti,jednostavan za pripremiti,a nista manje ukusan za jesti !!
Sastojci
- 400gr brasna+po potrebi
- 1zlicica sode-bikarbone
- 1zlicica soli
- 50gr integralnog brasna
- 1zlicica meda
- 2dcl jogurta
- 2dcl mlijeka +2 zlice(za premazati odozgo)
Priprema
Zagrijati rernu dok se priprema tijesto.
Uzdjelu staviti brasno i sodu bikarbonu;napraviti udubljenje,
pa dodati jogurt i mlijeko ,
koji zajedno izmijesate prije nego dodate u brasno.
Mijesiti tijesto dok se ne dobije zeljena cvrstoca tijesta.
Napraviti okrugli oblik,staviti na pobrasnjen lim,premazati s 2 zlice mlijeka,posuti
odozgo brasnom,pa razrezati po sredini u kriz.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 220c
oko 30minuta.
Treba da bude zlatno-zute boje.
Jesti uz corbe,juhe ili pomazano s maslacem
Vec kad sam na stranici sa kruhom,evo jos recepata!!
KRUH KOJI SE KIDA
tijesto
- 450gr brasna
- 1 zlica suhog kvasca(ja stavila 12gr svjezeg)
- 1 zlica secera
- 1 zlicica soli
- 250-300ml toplog mlijeka
nadjev
- 75gr paradajza susenog iz ulja
- 100gr sira(feta ili obicni)
- 1/2 case sjeckanog,svijezeg bosiljka
- 20gr parmezan sira
- mlijeka -za premazati kruh
Priprema
Tijesto zamijesiti kao i za svaki kruh!
Ja odmah pomijesam kvasac,vodu(mlijeko),i ostale sastojke,
umijesim tijesto,kada je kompaktno,premazem
stranice zdijele,u kojoj ostavim tijesto,uljem,
i stavim prozirnu foliju i ostavim tijesto na toplo mijesto.
Kad se volumen udupla, stavim tijesto na radnu povrsinu,
podijelim u 8 komada,
priblizno jednakih,zatim svaki razvijem u krug
(oko 10cm),stavim nadjev,pa stisnem tijesto okolo,
da nadjev ne ispadne.
Slozim u malu tepsiju za kruh(11×21,da je dublja,oko 8cm)
tako da skupljene strane idu gore.
Sloziti jedno do drugoga i prekriti ponovo folijom da se ponovo
tijesto podigne,
Premazati mlijekom,posuti parmezanom i staviti peci
na 200C oko 30 minuta
KRUH OD TIKVICA I MASLINA
Sastojci
- 150gr tikvica(izrendati)
- 250gr brasna
- 1 prasak za pecivo
- 1 zlicica soli
- 1zlicica secera
- 125gr sira(cheddar)koji imate
- 2 zlice vlasca(sjeckanog)
- 12kom.crnih maslina(sjeckanih)
- 2 jaja
- 250ml mlijeka
- 3-4 zlice maslinovog ulja
Priprema
Zagrijati rernu na 200C.
Pripremiti lim (20×10),namazati i pobrasniti ili
staviti papir za pecenje.
Rendane tikvice dobro iscjediti od njihovog soka.
Pomijesati ih s brasnom ,praskom za pecivo,sirom,vlascem,maslinama.
U manjoj zdjeici izmijesati jaja,mlijeko,ulje,pa dodati u prvu suhu smjesu.
sve sastaviti i sipati u kalup za pecenje.
Peci 35-40 minuta
POGACICE OD SIRA
Sastojci
- 2 case brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 80gr parmezana
- 2/3 case vrhnja za kuhanje
- 3/4 case mlijeka
- brasna za mijesenje
CASA=250ml
Priprema
U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo,pa dodati
sir,vrhnje i mlijeko.
Pomocu tupe strane noza,napraviti tijesto.
tijesto istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i zamijesiti rukama
Razviti na debljinu 2cm i vaditi kruhove promjera 5cm.
Sloziti na lim za pecenje(staviti papir za pecenje ili malo namazati i pobrasniti)
premazati mlijekom(pomocu kista).
staviti u predhodno zagrijanu pecnicu na 210C i peci oko 12 minuta!!
Posluziti toplo uz corbasta jela ili samostalno,premazano maslacem !!
No comments:
Post a Comment