Pages

.

Karington torta




Prvi april se veselo proslavi i u nasoj kuci :)
Tog,svima u Svijetu poznatog datuma,da ne zazem "lazljivog dana",moj muz slavi rodendan .
Nije to veliko okupljane,to samo mi ovako maleni sicusni,zagrlimo naseg tatu,muza, pozelimo mu sve najljepse u zivotu,a kako ne pozeliti kad ga volimo,jel' tako ??
Ovog puta smo se pocastili s ovom jako finom torticom.

Tortu koju sam vec pravila za svoju proslavu,ali nisam imala presjek,ovog puta imam samo presjek,a nemam cijelu tortu :D!!


biskvit I


6 jaja
6zlica mljevenih oraha
4 zlice brasna

biskvit II


5 bjelanaca
150gr secera
150gr sjeckanih oraha
2 zlice brasna

fil I


5 zumanaca
1,2 lit mlijeka
2 pudinga od vanilije ili(12 zlica brasna)
2 vanilin-secera
250gr secera u prahu
370gr maslaca

fil II

100gr cokolade za kuhanje
2.5dcl vode
5 zlica secera

Priprema:

Za I biskvit,umutiti bjelanca sa secerom u cvrst snijeg,pa dodavati jedno po jedno zumance,dodati brasno i orahe i ispeci biskvit u okruglom kalupu za torte.

u kalup staviti papir za pecenje i istresti smjesu,poravnati ,staviti peci na 180C,oko 15-20 minuta.
Provjeriti nakon 15-est minuta mozda je gotovo !!

Peceni biskvit,ohladiti i presjeci na pola.
(dobiju se dva biskvita)

Za drugi biskvit,bjelanca pjenasto umutiti sa 150gr secera .
Isjeckane orahe izmijesati s 2 zlice brasna,pa dodati u bjelanca i istresti u pripremljen kalup
(isti kao za biskvit I)
Peci na 180,oko 15 minuta.

Fil:

Umutiti zumanca sa secerom u prahu,dodati vanilin-secer i puding(ili brasno).
Staviti mlijeko da zakuha,kad pocme da kuha,sipati u zumanca,pa ponovo sve vratiti u serpu u kojoj se mlijeko kuhalo i skuhati fil do kraja ,mora biti gust.

U prohladeno dodati izradeni maslac ili samo da je mekan,pa mixerom izraditi u kremi,filu.

Na tacni,tanjuru,na kojem ce biti torta,staviti obruc,od kalupa u kojoj se pekla torta,radi lakseg slaganja.

Filovati tortu tako da na dno dode jedna od dva ista biskvita,preliti mjesavinom cokolade,vode i secera(otopljenih na sporetu)zatim fil,pa bijeli biskvit(sa sjeckanim orasima),preliti sa cokoladnom mijesavinom,fil,pa poklopiti drugim biskvitom(kao onaj na dnu),ali prije nego prekrijemo fil,biskvit natopiti sa malo cokoladnog preljeva .

Ostaviti tortu da se malo stisne,izvaditi je iz frizidera i ukrasiti ostatkom kreme,fila.

No comments:

Post a Comment