Pages

.

Sushi timbales




Timbales je Francuski izraz za jelo koje se priprema u malenim okruglim zdjelicama.

Dosta stvari radim u mojim zdjelicama za souffle,jer su mi zgodne za posluziti i ujedno mi je dovoljne kolicina za jednu osobu.
Ovih dana sam radila sushi u njima i odusevila sam se prezentacijom,stacu ,divim se sama sebi jer moji mesojedi ,ribu ne mogu da smisle,tako da sam ja uzivala i divila se njihovoj ljepoti i ukusu!

Za 6 osoba Vam je potrebno:

1 krastavac
150ml rizinog octa(sirceta)
75gr secera
2 male zlicice soli
200gr sushi rize
300ml vode(za kuhanje)
12-16 komada dimljenog lososa
3 zlice wasabi paste
2 zlice majoneze
6 malih kozica(skuhanih)
malo listica korijandera

Svih 6 zdjelica za souffle, namazati malo uljem ,pa sloziti prozirnu foliju u njih.
Ostaviti ih na stranu.
Sada ,izrezati krastavac u tanke snite, po duzini.

U serpicu staviti ocat,sol,secer i pustiti da prokuha,skloniti i jos malo mijesati da se secer istopi,pa pola te smjese preliti preko krastavaca.


Staviti rizu u serpu s vodom da se skuha,pred kraj je samo ostaviti poklopljeno par minuta,otklopiti i sipati preostalu tekucinu octa i secera u rizu,promijesati i istresti na tacnu,rasiriti je da se hladi .

Sada uzmete svoje zdjelice koje su oblozene prozirnom folijom,pa slazene snite
dimljenog lososa,neka vam predu preko stjenki zdjelice,jer ce sve sto prelazi preko,kasnije kad napunite zdjelice,pokriti odozgo da se ne vidi nadjev .

Krecemo sa slaganjem.
Prvo stavite rizu,zatim malo mariniranih snita krastavaca(oni sto ste sjekli,pa prlili mjesavinom octa,secera i vode),zatim kozicu,malo wasabi i majoneze,te dopunite rizom do vrha.



Sada lijepo preklopite one visece krajeve lososa,zategnete foliju i ostavite u frizider,najmanje 1 sat,da se sve fino prozme i ucvrsti !!

Kada zelite servirati,samo otvorite foliju,poklopite tanjur na zdjelicu i preokrenete.

Laganim pokretom ruke,podignite zdjelicu i uklonite prozirnu foliju,dobicete lijep sushi timal.

Odozgo na svaki timales staviti malo majoneze i wasabi paste,krastavac ako ostane i ukrasiti listicima korijandera .

Posluziti !!

No comments:

Post a Comment