Pages

.

Rolat od ribizla i cokolade


Rolat koji nije tesko napraviti,a odusevice Vas njegov okus !!

Nisam imala liker od ribizla,ali ga je rum,razrijeden s malo vode fino zamijenio !:)

Biskvit:

4 jaja
5 zlica vruceg mlijeka
75gr brasna
1 vrecica (praska)cokoladnog pudinga
1 ravna zlicica praska za pecivo

Nadjev I


100gr dema od ribizla
150gr zamrznutih borovnica(koristila svjeze)
20gr gustina
1zlica vode
1 zlica secera
100ml likera od ribizla?(rum s vodom)

NadjevII


200gr tamne cokolade
400ml vrhnja za slag
1 zlica secera
2 vrecice kremfika za slag

cokolada za ukras

Priprema


Za biskvit staviti jaja u dublju zdjelu,dodati mlijeko i mutiti na najvecoj brzini,kada se dobro zapjeni,poceti dodavati secer.

Kada smo zavrsili s mucenjem,dodati brasno i prasak za puding s praskom za pecivo(prosijati)u smijesu zumanjaka i secera.

Laganim pokretima kuhace,sve sastaviti i istresti u lim(30x40cm)u koji stavimo papir za pecenje .

Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180C,oko 12-15 minuta

U meduvremenu skuhati Nadjev I
U serpicu staviti dem i secer,vodu i borovnice i pustiti da zakuha,lagano pritisnuti borovnice,zatim dodati gustin i napraviti gusci namaz.
Dodati liker,ali ja nisam imala pa sam razmutila malo vode i ruma!!

Nadjev II

Na pari otopiti cokoladu,zatim je ohladiti.

Umutiti vrhnje za slag s kremfiksom,pa sastaviti s ohladenom ,otopljenom cokoladom.

Peceni rolat,iz lima prebaciti na posecerenu salvetu ili papir za pecenje,skinuti papir s poledine rolata i lagano zaviti.
Kada se prohladi,odviti,premazati Nadjevom I,pa zatim Nadjevom II,ponovo zarolati i ostaviti da se dobro ohladi.

Izvana premazati s malo nadjeva II i ukrasiti po zel

No comments:

Post a Comment