Mesni paj
Australci obozavaju mesne pajeve!Ne moraju biti samo od mesa,ima ih i od povrca.
Ponekad ih pravim s lisnatim tijestom,kao u receptu,a ponekad sakupim okrajke osnovnog tijesta ili zamjesim malo vise tijesta,pa imam i za poklopce.
Cesto im odozgo stavim pire krompir,pospem s malo parmezana i tako posluzim !!
Pravim ih kad idemo negdje na duzi put,pa djeca ogladne,to mi je nekako najjednostavnije za ponijeti,a vole ih vise nego sendvice,posebno uz kechap.
Evo i recepta po kome ih pravim .
Tijesto
2 case(250ml)brasna
1/2 zlicice soli
60gr maslaca
160ml vode(hladne)
1 pakovanje lisnatog tijesta
Mesni nadjev
700gr mljevenog mesa(po zelji)
60gr slanine
1 luk(veca glavica)
2 zlice ulja(masti)
biber,sol,suhi zacini-po zelji
2 zlice soya sosa
250ml vode
2 zlice brasna
1-2 kocke za juhu
Priprema
Zamjesiti tijesto i ostaviti u hladnjak na 20 minuta.
U meduvremenu pripremati nadjev.
Nadjev
Na ulju/masti prziti isjeckanu glavicu luka,
dodati isjeckanu slaninu i na umjerenoj
temperaturi dinstati.
Kada luk postane “staklast”,dodati meso i mijesajuci
razbijati ga da ne bude grudvica.
Dodati 1-2 kocke za juhu (govede/pilece),doliti vodu
i pustiti da lagano kuha,dok sva voda ispari.
sada dodati soya sos,brasno,morski orascic i zacina po vasoj zelji,ali pazite na kolicinu soli ,zbog kocke koju ste dodali za juhu!
Probati okus jela,
Pustiti da bude gusto.
Ostaviti da se ohladi.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka,razviti u sirinu,pa tanjuricem (koji popunjava dimenziju kalupa)vaditi krugove,
pa ih staviti u pripremljen kalup(texas muffin),popuniti nadjevom ,
pokriti poklopcem od lisnatog tijesta.
Poklopac od lisnatog tijesta se isto reze pomocu tanjirica koji ima iste dimenzije kao otvor kalupa.
Tako pripremljene pajeve staviti peci na 200c,
prvih10minuta,
zatim smanjititemperaturu na 170 i
jos peci 10-15 minuta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment