Pages

.

Mesni paj



Australci obozavaju mesne pajeve!Ne moraju biti samo od mesa,ima ih i od povrca.
Ponekad ih pravim s lisnatim tijestom,kao u receptu,a ponekad sakupim okrajke osnovnog tijesta ili zamjesim malo vise tijesta,pa imam i za poklopce.
Cesto im odozgo stavim pire krompir,pospem s malo parmezana i tako posluzim !!

Pravim ih kad idemo negdje na duzi put,pa djeca ogladne,to mi je nekako najjednostavnije za ponijeti,a vole ih vise nego sendvice,posebno uz kechap.

Evo i recepta po kome ih pravim .

Tijesto
2 case(250ml)brasna
1/2 zlicice soli
60gr maslaca
160ml vode(hladne)
1 pakovanje lisnatog tijesta

Mesni nadjev
700gr mljevenog mesa(po zelji)
60gr slanine
1 luk(veca glavica)
2 zlice ulja(masti)
biber,sol,suhi zacini-po zelji
2 zlice soya sosa
250ml vode
2 zlice brasna
1-2 kocke za juhu
Priprema

Zamjesiti tijesto i ostaviti u hladnjak na 20 minuta.
U meduvremenu pripremati nadjev.


Nadjev

Na ulju/masti prziti isjeckanu glavicu luka,
dodati isjeckanu slaninu i na umjerenoj
temperaturi dinstati.

Kada luk postane “staklast”,dodati meso i mijesajuci
razbijati ga da ne bude grudvica.

Dodati 1-2 kocke za juhu (govede/pilece),doliti vodu
i pustiti da lagano kuha,dok sva voda ispari.

sada dodati soya sos,brasno,morski orascic i zacina po vasoj zelji,ali pazite na kolicinu soli ,zbog kocke koju ste dodali za juhu!

Probati okus jela,
Pustiti da bude gusto.
Ostaviti da se ohladi.

Izvaditi tijesto iz hladnjaka,razviti u sirinu,pa tanjuricem (koji popunjava dimenziju kalupa)vaditi krugove,
pa ih staviti u pripremljen kalup(texas muffin),popuniti nadjevom ,
pokriti poklopcem od lisnatog tijesta.
Poklopac od lisnatog tijesta se isto reze pomocu tanjirica koji ima iste dimenzije kao otvor kalupa.

_DSC1032


Tako pripremljene pajeve staviti peci na 200c,
prvih10minuta,

_DSC1052

zatim smanjititemperaturu na 170 i
jos peci 10-15 minuta.

No comments:

Post a Comment