Salate
Dani su dugi,temperature visoke,a djeca na skolskom raspustu.
Ovo zadnje mi najvise zadaje glavobolje,jer uobicajeno Januar mjesec idemo negde van NSW,ali ove godine smo kuci..ma nije mi tesko palo jer prosla godina je bila jako naporna i jedva sam cekala da se odmorim.Kako su velike vrucine,tako nema ni nekog velikog spremanja jela!Pretezno se jede pasta,salate i voce,sokovi i voda se pije u neogranicenim kolicinama!!
Nedavno sam napravila tri salate koje su nam se jako svidjele,tako da cu ih zapisati,pa neka se nade nekome pri ruci,jer su zaista osvijezavajuce.
SALATA OD ROTKVICE
-crvena rotkvica
-jogurt
-kiselo vrhnje
-hren(iz stklenke,gotovi)
-soli ,po potrebi
Rotkvicu oprati,isjeci na snitice,pa dodati ostale namirnice.
Dobro ohladiti i ohladeno posluziti!
Kolicine stavljate,po zelji!
PUNJENI PARADAJZ
-paradajz
-krastavac
-luk
-feta sir
-svjezi origano
-maslinovo ulje,ocat balsamico
Paradaj,ako je veliki,prepoloviti,idubiti(ocistiti)unutrasnjis,tako da ostanu samo stjenke paradajza,a ako je manji,odrezati pri vrhu,iscistiti unutrasnjost,pa puniti sa ostalim povrcem i sirom,koje izrezemo na kockice,
Odozgo preliti s mjesavinom maslinovog ulja,balsamico octa i sitno sjeckanog origana.
Dobro ohladiti i uzivati u osvjezenju !
SALATA OD SPINATA I PARADAJZA
-250gr cherry paradajzica
-100gr sinata(mladi listovi)
-3 luka(mladi i zeleni dio)
Oprati povrce,sloziti u zdjelu za salatu.
Paradajz,prepoloviti na pola ,ako je veci.
Preliti da umakom(dressing) za salatu
1/2 zavezljaja(bunch) listova bosiljka
1 zlica maslinovog ulja
1 zlica limunovog soka
Staviti sve u mali multipraktik i isjeckati da bude kao namaz!!
Dodati soli i bibera,po ukusu i preliti samo pola umaka,pa laganim pokretima salatu izmijesati da umak oblozi svaki listic.
Dodati jos umaka,ako je potrebmo.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment