Pages

.

PAJ OD TIKVICA

_DSC0381



TJESTO

- 320gr brasna
- 180gr maslaca
- 3zlice kisele pavlake/vrhnja
- 3-4 zlice hladne vode

ILI

Dizano tjesto

- 1kg brasna
- 1 suhi kvasac(10gr)
- 200ml jogurta
- 500ml mlijeka
- 1 zlica secera
- 1 prasak za pecivo
- 2 jaja
NADJEV
- 600gr tikvica(izrendanih)
- 150gr parmeza(provolone)
- 200gr riccota sira
- 3 jaja
- 2 cenja cesnjaka
- 1 zlica sjeckanog svjezeg bosiljka
- malo morskog orascica
Priprema
Mozete koristiti jedno ili drugo tjesto!!

Za prvo tijesto umijesajte sve sastojke i ostavite na hladno pola sata.
Podijelite na dva dijela,tako da vise tijesta upotrijebite za donji dio,a manje tijesta za pokriti nadjev !!

Razviti tijesto na velicinu kalupa(18cm,promjera)poravnati krajeve,napuniti nadjevom,te pokriti sa preostalim tjestom ,kojeg razvaljamo izmedu dva lista papira za pecenje(lakse se prenosi).

Spojimo krajeve i povrsinu izbockamo na par mijesta da zrak moze izaci i da se tjesto ne napuse !

Druga verzija sa DIZANIM TJESTOM

Umijestiti tijesto i ostaviti da se udupla obujam,zatim odvojiti 450-500gr i
sloziti u kalup u kojem pecemo(26cm)..neka bude srednje debljine,jer ce tjesto nadoci i prilikom pecenja .

Tjesto razviti malo vise od velicine kalupa,tako da prelazi,pa kada napunite nadjevom,tjesto malo prebaciti unutra.
Premazati krajeve tjesta sa uljem i staviti peci.

Peci na 200C oko 40 minuta,u predhodno zagrijanoj pecnici !!

NADJEV
Tikvice izrendati ,posoliti i ostaviti da puste vodu,ocijediti i pomijesati sa sirom ,jajima ,morskim orascicem,bosiljkom i zacinima (sol,biber)


_DSC0412


Posluživanje
Dizano tjesto..mozete naci pod nazivom”ludo tjesto”..ja koristim ovu verziju i jako sam zadovoljna !!
Sa ostatkom dizanog tjesta mozete napraviti lepinje,pizze,..

No comments:

Post a Comment