Pages

.

Cokoladna torta s okusom narance



Potrebno je:
- 100gr arancina(naranda,limun)
- 350gr tamne cokolade(70%kakao)
- 225gr maslaca
- 80ml sok od narance
- 85gr brasna
- 230gr mljevenih badema
- 5jaja
- 300gr secera

cokoladna glazura
- 200gr cokolade
- 2dcl slatke pavlake

Priprema
Zagrijati rernu na 180c,oblozitilim
za tortu sa papirom za pecenje.

U serpici otopiti maslac i cokoladu
na niskoj temperaturi;kada je
otopljeno dodati zagrijani sok od narance,
izmijesati
i ostaviti na str. da se hladi.

Odvojiti bjelanjke od zutanjaka,pa

zumanjke izmutiti sa secerom do
svijetlo-zute boje.
U njih dodati ohladenu cokoladu,
zatim lagano rucno mijesati i dodavati

brasno i badem.
Bjelanjke umutiti u cvrst snijeg,pa
i njih dodati,zlicu po zlicu.
Gotovu smjesu sipati u pripremljen kalup
i peci na180c oko50minuta.

COKOLADNA GLAZURA
U zdjelicu staviti cokoladu i pavlaku(iznad pare) i
pustiti da se pocme topiti,zatim lagano
izmijesajte,da dobijete homogenu smjesu
kojom cete premazati tortu.

Ostavite par zlica cokolade u zdjelici,pustite da se ohladi,
pa je umutite mixerom u pjenu.

Time ukrasite tortu odozgo i pospite red arancina okolo!



Posluživanje
Tortu drzite na sobnoj temperatiri 1 sat prije sluzenja!

No comments:

Post a Comment