Pages

.

Mud kolacici




biskvit

- 250gr maslaca
- 300gr smedeg secera
- 2jaja
- 525gr brasna
- 1/2 zlicice praska za pecivo
- 50gr kakao u prahu

mud kolac
- 150gr maslaca
- 100gr cokolade za kuhanje
- 220gr secera
- 125ml vode
- 2 zlice likera od kave
- 150gr brasna
- 2 zlice kakao u prahu
-2 zumanjka

cokoladni namaz(ganache)
- 80ml vrhnja za kuhanje
- 200gr tamne cokolade

Priprema
Zamijesiti tijesto za biskvit.
Umutiti maslac, secer i jaja,pa dodati prosijano brasno s praskom
za pecivo i kakao u prahu.
Rukama doraditi tijesto da bude fino glatko,podijeliti na dva dijela i
ostaviti u frizider da se ohladi,oko 20 minuta.

Pripremiti 2 lima za pecenje(staviti papir za pecenje).

Tijesto razviti i vaditi kolacice,promijera,6.5cm.
(Dobije se oko 48 kolacica.)



Malo ih razmaknuti da se ne dodiruju,jer ce se slijepiti prilikom pecenja.
Peci u predhodnom zagrijanoj pecnici oko12 minuta na 160C.

Za MUD kolac,pripremiti 2 lima,(20×30cm)staviti papir za pecenje i
dobivenu smjesu podijeliti podjednako u oba lima.

Napraviti sjesu za mud kolac,ovako:
U serpicu staviti secer,maslac,cokoladu,liker i vodu i otopiti ,mijesati sve dok se ne dobije fina cokoladna smjesa.Ohladiti!!
U ohladeno dodati prosijano brasno,kakao i zumanjke,izmijesati i sipati u pripremljene limove.
Peci u predhodno zagrijanoj pecnici oko25 minuta na 160C.

Ohladiti i isjeci kolacice,iste velicine kao i biskviti(6.5cm).
Od svakog kolaca isjeci 12 kolacica!

Cokoladni namaz(GANACHE)
Staviti vrhnje da zakuha,pa skloniti sa stednjaka i dodati cokoladu i mijesati da se potpuno rastopi,zatim ohladiti da bude “maziva”,tj.da se moze premazivati preko kolacica.

Spajati kolacice sa cokoladnim namazom,mud kolacic mora biti u sredini,izmedu dva biskvitna kolacica!

Servirati na tacnu i posluziti !

No comments:

Post a Comment