Tart sa svjezim kruskama
Period je kada imamo veliki izbor krusaka.
Kruske su zdrave i svako od nas bi trebao da pojede barem jednu dnevno isto kao i jabuku.
Zbog njihovog jako njeznog okusa,treba im dodati zacine,koji ce ih oplemeniti i dati bolji ukus.
Kruske pomijesanje sa zacinima se kuhaju,peku,ali svjeze pojedene kruske su najbolje.
Evo par nacina na koji ja konzumiram krusku.
TART SA SVJEZIM KRUSKAMA
tijesto:
155gr brasna
50gr secera(sitnijeg)
korica od limuna
60gr maslaca
1 zumanjak
Mascarpone preljev
125gr mascarpone sira
(moze i drugi krem sir koji imate)
1 jaje
vanilin secer
50 gr secera(sitnijeg)
1zlica brasna
2-3 zlice mlijeka
nadjev za kruske
4-5 amareto keksica
1zlica marmelade od narance
sve namirnice za tijesto staviti u multipraktik i pulsiranjem napraviti mrvice,zatim tijesto doratiti rukoma.
staviti u plasticnu vrecicu ili prozirnu foliju i ostaviti da odmori na hladnom 30 minuta.
Dok se tijesto odmara,oguliti kruske,izvaditi sjemenke i tu prazninu napuniti mjesavinom od zdrobljenih amareto keksica i marmelada od narance.
Ostaviti na tanjur dok se sada tijesto razvije i pece.
Kalup za tart (23cm)obloziti tijesto.
Ja razvijem tijesto na papiru za pecenje i samo preokrenem u kalup,tako mi papir i ostane jer po njemu slozim perlice koje pritisnu tijesto dok se pece.
tijesto se moze pritisnuti perlicama ili izbockati vilicom da se ne napuse dok se pece.
Peci tijesto na 190C oko 15 minuta.
Izvaditi tijesto iz rerne i sloziti kruske,jednu do druge u krug,sa punjenom stranu na tijesto(dole).
Preliti sa Marscapone smjesom koju uradite ovako:
U zdjelu staviti sir,jaje,secer i mixati dok ne postane tekuca smjesa,zatim dodati zlicu brasna i 2-3 zlice mlijeka.
Preliti tart,posuti sa malo mljevenih badema i smedeg secera i vratiti u rernu da se dalje pece na 170C oko 35-40 minuta.
Ako ostavite peci na 190C,tada pazite da ne izgori !!
Peceni tart posluziti topal ili hladan!!
Meni je ukusniji dok je jos vruc uz sladoled od vanile ili vasen izboru!!
Pecena kruska sa prsutom i sirom sa plemenitom pljesni,orasima,medom
Kruske sa gorgonzolom
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment