Pages

.

Tart od slatkog krompira(batat) i sira

_DSC0385


Vec ste se upoznali sa slatkim krompirom i njegovim hranjivim vrijednostima.
Ja cu samo da dodam da ga puno koristim(ja samo)jer jeduci ga osjetila sam promjene koje odgovaraju mome tijelu...ukucani pojedu s vremena na vrijeme,ali meni je uvijek u obroku,juha,prilog,glavno jelo,a moze biti i poslastica.

Porijeklo su mu tropski dijelovi Amerike i najstarije je povrce poznato covjecanstvu.
Korijenasto povrce puno hranjivih tvari,zatim vitaminaa,c,b6,kalija,Zeljeza...

Savrsena je zamijena za bijeli krompir!!!

Evo jedan jako ukusan tart,nadam se da ce barem nekoga zainteresovati okus !!:)


Tart od slatkog krumpira i sira


_DSC0400


Sastojci

lisnato tijesto ili(domace prhko tijesto)
1 veci krompir(batat)
150-200gr feta sira(moze domaci kravlji )
3- 4 jaja (zavisno od velicine)
50ml vrhnja za kuhanje
1 zlica sjeckanog ruzmarina,origana mazurana..po zelji i ukusu



Skuhati krompir, pa ga izrezati na snite!

Kalup za tart(kis),okrugli(23cm),obloziti tijestom,
izbockati vilicom..da se tijesto ne dize !!


Sir,jaja,50ml vrhnja, sjeckani ruzmarin i bosiljak ili zacin koji vi volite,izmijesati i premazati preko tijesta,zatim poslagati snite kuhanog slatkog krompira.
Posuti malo suhim zacinom ili isjeckanim bosiljkom..

Staviti u zagrijanu pecnicu na 200C i peci oko 35 min.

_DSC0383

Ja sam koristila ricotta !!

_DSC0410

No comments:

Post a Comment