Mesni paj
Dok se vi grijete na toplim suncevim zrakama i povisenoj ljetnoj temperaturi,ja ovamo s drugu stranu Svijeta,pokusavam smisliti nesto sto bi me duze zadrzalo u kuhinji jer tamo mi je najugodnije!!!
Toplina od sporeta mi bas prija !!!
Inace cijeli stan grijemo sa klima uredajima,ali ih ja bas ne volim,volim prironi nacin grijanja,ali to je samo pusta zelja...
Kupila sam mini kalupice za pajeve,pa sada stalno nesto sa njima radim,jer su mi onako slatki i interesantni,a dovoljni za sve nas.
Ovog puta su to bi,Mesni pajevi sa pilecim mesom,prhkim(sipkavim0 tijestom,koje kod mojih ukucana bolje prolazi od lisnatog,mada i oni cesto ne znaju sta u stvari vise vole,jer kada su gladni ,bore sa sa onim sto je ispred njih :)!!
Mini pileci paj
Donje tijesto
400gr brasna
180gr maslaca
4-5 zlica hladne vode
1 jaje
Gornje tijesto
(poklopac)
60gr maslaca
60gr masti
250gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
4-5 zlica hladne vode
1 jaje
Nadjev
1kg,moze i vise pileceg mesa
(ja sam koristila karabatke/nadbatke..)
3 velika poriluka(bijeli dio)
2 tikvice
2 mrkve
100gr slanine
250gr gljiva
100gr pilecih jetrica
kiselo vrhnje/pavlaka(12 zlicica)
brasno-po potrebi
(zavisno koliko imate tekucine u jelu..ne smije biti presuho)
zacini-mazuran,sol,biber,persunov list,..
Pripremiti tijesta,jedno iza drugog,uz pomoc kuhinjskih pomagala ili rucno,pa odloziti na hladno 20-ak minuta da odmori.
Ja tijasto radim u multipraktiku,tako da sve ide relativno brzo.
sve(osim vode) staviti u multipraktik i pulsirati da se naprave mrvice,uz dodavanje vode.
Tijesto istresti u zdjelu ili radnu povrsinu,jos malo doraditi rukama ,zaviti u prozirnu foliju ili staviti u vrecicu za zamrzivac i ostaviti u frizider,20 minuta.
U meduvremenu napraviti nadjev.
Meso isjeci na manje komadice,a luk usitniti.
Staviti luk da se przi na malo masnoce,samo toliko da uvene,zatim dodati meso.
Meso dinstati dok ne omekani..to zavisi koju vrstu mesa koristite,jer bijelo meso je uvijek nabrze gotovo,svaki drugi dio piletine treba malo duze da se dinsta.
Kada meso omekani dodati gljive,koje isjecete kako volite,ali ako su velike pozeljno ih je barem na pola presjeci.
Dodati zacine i jako sitno isjeckanu pilecu jetricu.
dinstati sve tako 5 minuta,pa na kraju dodati izrendanu tikvicu i mrkvu.
Provjeriti ukus i dodati onoliko brasna koliko je potrebno da se napravi umak ,tj. da ne bude puno tekucine,a niti da bude suho,...ja sam dodala 2 zlice,a mogla sam i manje.
Ostaviti da se hladi dok mi rastanjimo tijesta i stavimo ih u kalupe u kojima cemo peci pajeve.
Treba 12 kalupa za muffins,ali onih veliki americkih ili manje posudice,ma ustavri sta imate ,cak se moze peci i u jednom dijelu.
Znaci koristiti sta tko ima !!
donim tijestom popuniti kalupe,staviti nadjev i na svaki vrh paja staviti po zlicicu kiselog vrhnja,zatim poklopiti Gornjim dijelom.
Pritisnuti tijesto po rubovima ,da se sastavi.
Peci na 200C,oko 35-40 minuta...zavisno kolike velicine su pajevi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment