Pages

.

Karamel snite



  •  .1 casa brasna
  •  .125gr. maslaca
  •  .4 kasike smedjeg secera
  •  .3/4 case kokosa
  • fil/Karamel premaz

  •  .500 ml. sweetened condensed milk (slatko kondenzirano mlijeko)
  •  .80gr maslaca
  •  4 kasike smedeg secera
  • Cokoladna glazura

  •  100gr cokolade
  •  2 zlice ulja
Težina:
  1. U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.

  2. U pripremljenu tepsiju(25x15cm) pritisnuti lagano dobivenu smjesu/ tijesto i staviti peci.

  3. Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C, 10 -12minuta, dok nebude svjetlo smedje boje

  4. Pustiti biskvit da se prohladi..

  5. U serpu staviti maslac, secer i
    zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesti  kuhacom non-stop, dok se ne pojave mjehurici,zatim smanjiti temperaturu i kuhati jos pet minuta.
    Kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.

  6. Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta
    (okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).
    Ostaviti da se ohladi.
    Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.

No comments:

Post a Comment