Torta Shirley Temple
Fina torta od cokolade i oraha/ljesnjaka
Za Kore
12 jaja
240gr. secera
5 rebara izrendane cokolade za kuhanje
240gr. samljevenih oraha/ljesnjaka
malo izrendane limunove korice
1 cep ruma + 1/2 dcl. vode
Fil
6 jaja
240gr. secera u prahu
120gr cokolade za kuhanje
300gr. maslaca
Priprema
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka. U 12 zumanjaka dodati 240gr. secera u prahu i 5 rebara cokolad, koja se na pari rastopi(mislim da je to oko 100gr).
Smjesu mijesati oko 1/2 sata, pa dodati: 280gr.samljevenih oraha( ljesnjaka), tvrdsnijeg od 12 bjelanjaka i malo limunove korice. Ovu smjesu peci u 3-4 jednaka dijela,kako vam je lakse.
Kada su korice (biskviti) peceni, poprskati ih sa malo ruma, zatim nadjenuti kremom: Umutiti na pari 6 cijelih jajeta i 240gr. secera u prahu, mututi dok se ne zgusne, pa vrucoj kremi dodati izrendanu cokoladu(120gr) i mutiti da se sve poveze.
Kremu prohladiti i dodati 300gr.
maslaca. Dobro izmijesati kremu, te njome filovati tortu. Ostaviti kreme za vanjski dio torte. Tortu ukrasiti po zelji
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment