Pages

.

Bezglutenski recepti

     






     Nisam sigurna da li mi pomaze uvijek ali jesam sigurna da pomogne  na promjene vremenskih razdoblja,zasto tada ,ne znam ?

Za sada sam osjetila promjene i tegobe sa zelucem u proljece,javi se i u jesen ,no ne tako jako kao sada,kada me muci i alergija ,pa mi sve smeta,od hrane,do nezahvalnih ljudi,ali oni nemaju nikakave veze sa mojim zeludcem ili mozda imaju od njih mi je muka.....zalosno ali istinito.


Da bih malo lakse prebrodila svu tu siotuaciju  u kokoj se nadem i sebi da olaksam  ja po potrebi svoga organizma ,promijenim malo ishranu,tj. izbacim na par dana brasno,zamijenim ga bezglutenskim i  za sada se pokazalo ok.

Samo par primjera sta sam ovih dana pravila....


Prhka pita od piletine i gljiva





1.2 litra pileceg temeljca
700gr pilecih prsa/bijelo meso
*1 mjera  bezglutenkog tijesta za pite
*2 mjere gljiva u soosu
*1/2 mjere bezglutenske zaprske
1 zlica tarragona
sol,biber
jajae-za premazivanje tijesta

 Piletinu staviti kuhati u siru serpu,tako da bude meso u jednom sloju i pokriveno tekucinom.
Kuhati na laganoj vatri oko 7 minuta,ohladiti.

U meduvremenu napraviti Bezglutensko tijesto za pitu.

BEZGLUTENSKO TIJESTO ZA PITU
S ovim tijestom je malo teze raditi jer se kida,ali je jako ukusno za pite i kiseve.

Za 1 kolicinu je potrebno:

75gr rizinog brasna
75gr kukuruznog fino mljevenoh brasna
75 grkrumpirovog brasna
1 zlicica vrhom puna "xanthan gum"
prstohvat soli
150gr maslaca
1 jaje
ako je potrebno dodati vode

  Sve umijesiti rukama ,ako je potrebno dodarditi i dodati jos brasna,tijesto mora biti glatko na dodoir.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizider da odmori.

Sada napraviti glive u sosu/umaku:

Ovako napravljene gljive su jako ukusne  za punjenje bezglutenskih palacinki,zatim omleta,kao sos za pastu,dodatak za paprikase,....

20gr maslaca
80gr ,manja glavica luka
225gr gljiva
sol,biber
Zlicica limunovog soka
125ml vrhnja za kuhanje
malo persunovog lista ili vlasca

 U tavi na opoljenom maslacu proprziti sitno,najsitnije isjeckan luk,kada zazuti
dodati jos malo masnoce pa proprziti nasjeckane gljive,zaciniti,dodati limunov sok i vrhnje,pustiti da se pojave mjehurici,zatim dodati 1/2 mjere bezglutenske zaprske.

Probati okus i dodati jos zacina po ukusu.










BEZGLUTENSKA zaprska

110gr maslaca
50gr skrobnog brasna
50gr rizinog brasna


 U serpu staviti isjeckan na kockice maslac i obje vrste brasna,lagano otopiti  a se brasno ravnomjerno przi na maslacu,oko 2-3 minuta

**ova se zaprska koristi i za Besamel/bijeli sos

 

..za sos je jos potrebno:

50gr maslaca
25gr skrobnog brasna
25gr rizinog brasna
sol,biber

600ml mlijeka
mala glavica luka
par zrna bibera,
celer jedna stapka
pola mrkve
lovorov list,mazuran

Napraviti zaprsku i zalivati lagano prohuhalim mlijekom koje prije dodavanja zaprsci procijedite.



PIZZA
1 zlicica secera
22ml tople vode
10gr suhog kvasca
175gr rizinog brasna
80gr krumpirovog brasna
50gr tapioca brasna
25gr mlijeka u prahu
1,1/2 zlicia bezglutenskog praska za pecivo
1 zlicica xanthan gum
1 zlicica soli
1 zlicaulje
1 jaje
  Od datih namirnica zamijesiti tijesto.pusiti da naraste,premijesiti i oblikovati picu.
Tijesto rastanjiti za picu i pokriti prozirnom folijom da naraste,zatim staviti paradajz sos i povrce odozgo,ispeci i servirati.

tijesto ce biti mozda malo ljepsljivo ali slobodno dodajte brasna da se fino oblikuje.

No comments:

Post a Comment