Ovako to radi unikatica(Katica),meni se svidjelo i sa uzivanjem sam zabiljezila recept !!
Prhko tijesto
175 grama brasna
75 grama hladnog maslaca
2 zlice secera
1 jaje
1 zlica hladne vode
Nadjev
100 grama mekanog maslaca
100 grama secera
1 jaje
1 zlica limunovog soka
100 grama mljevenih badema
1 puna zlica brasna
ca 15 datula, dobre kvalitete
malo listica od badema / po zelji, moze i bez
Za glazuru
5 zlica marmelade od marelica
1 zlica limunovog soka
Nadjev
Maslac, secer i jaje kremasto izradii, dodati mljevene bademe i brasno, te limunov sok. Nadjevom puniti podlogu. Datule prepoloviti ili cetvoriti i sloziti po nadjevu. Stranu gdje ste rezali staviti u nadjev. Posipati sa listicima od badema.
Tart peci 10 minuta na 200 stupnjeva ( tako sam ja pekla….vi prilagodite, svako najbolje zna kako mu rola pece ), smanjiti na 180 i peci daljih 15-20 minuta. Ne previse peci, treba da bude svjetlo-zuta, svjetlija od moje na fotki….
Marmeladu i limunov sok ugrijati, namazati sa cetkicom po jos toplom tartu.
****
Tart ohladiti na sobnoj temperaturi, a super je kad odstoji, jer svi se sastojci dobro ” prozmu ”. Ja sam pravila za probu u formi ,kao na slici...
No comments:
Post a Comment