Brzinska lazanja s tikvicama i sirom...lagan obrok ili toplo predjelo.
Potrebno je:
maslinovo ulje-po potrebi
6 kom. tikvica,malo vecih
2 cesnja cesnjaka
1 cili papricica
par listica bosiljka ili kopra
(jedno ili drugo,ne oboje zajedno)
500gr svjezeg mladog sira
(ja koristim ricotta)
2 jaja
1+1/2 solje parmezan sira
soli i bijeli biber ,po potrebi
700ml passata sos,kupljeni
**ako imate domaci gusti pasirani sos,koristite njega!!
300gr pakovanje svjeze lazanje
**Ja pravila sa suhim lazanjama,bez predhodnog kuhanja
1 solja mozzarella sira
Tikvice oprati i izrendati u dublju zdjelu.
cesnjak ocistiti i usitniti.
U vecu tavu staviti ulje,dodati cesnjak,pa kada se osjeti miris cesnjaka,dodati izrendane tikvice...prziti da uvenu..dodati cili papricicu,zacine i ostaviti da se prohladi.
Ricotta sir dodati u dublju zdjelu(onu sto smo predhodno izrendali tikvice),umucena jaja,solju parmezana,zacine i sada dodati prohladene tikvice...sve izmijesati.
U tepsiju koju cete koristiti za lazanje,staviti sloj tikvica,malo passata sosa,sloziti lazanje listove i sve tako dok se sve ne utrosi.
Odozgo staviti tanak sloj passaata sosa i 1/2 solje parmezana posuti preko.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200c oko 30-ak minuta...posuti mozzarellom i ostaviti u rerni samo toliko da se sir otopi.
Prohladiti i sluziti.
No comments:
Post a Comment