Sastojci
6 jaja-odvojiti bjelanjke od zumanjaka
24 zlice secera
2 vanilije
250gr maslaca
100gr mljevenog petit keksa
150gr mljevenih oraha
100gr cokolade za kuhanje
1 manja oblatna
limunov sok-za zuti fil
+
300-400gr cokolade za kuhanje
oko 200ml vrhnja za kuhanje
Potrebna su nam dva fila,jedan zuti jedan tamni.
ZUTI FIL
6 zumanjaka i 12 zlica secera dobro izmixati nad parom..ja radim sve mixerom jer ide brze,a isto tako se moze staviti u mikrovalnu na minut,dva da se skuha fil..ja radije po starinski, na pari.
U poluohladeno dodati limunov sok(kolicina je po vasem ukusu),vaniliju,te omeksali maslac.
Sve dobro izmutiti i ostaviti na stranu dok se napravi drugi fil.
TAMNI FIL
6 bjelanjaka dobro umutiti sa 12 zlica secera,dodati otopljenu cokoladu,orahe i mljeveni keks,vaniliju.
Slagati oblatnu,jedan sloj zutog fila jedan tamnog...jos jedan puta tako.
Oblatnu pritisnuti tezim predmetom i ostaviti da se okusi prozmu.
Kada se oblatna stisla,izrezati je na 3-4 stanle..znaci duzinski...sirina je opet po vasoj volji..ako su snite tanje,bice ih vise i obrnuto,deblje snite ,manje komada.
Vrhnje za kuhanje zagrijati i dodati iskidanu cokoladu,polako rukom pomocu zice za mijesanje mijesati da se cokolada otopi.
Bilo bi dobro oblatnu dobro ohladiti u frizideru pa tek tada premazivati cokoladom jer tada najbolje cokolada prijanja uz oblatnu,odmah se susi jer hladna oblatna steze cokoladu !!
Rezati i posluziti !!
No comments:
Post a Comment