Jednostavan kolac sa bezbroj imena...svako ima svoj nacin rada,svoje namirnice ,a u biti je to jedan te isti kolac.
Ja,moja porodica,sestre,rodake,pravimo vec dugi niz godina.svaka od nas doda po nesto,kao ja npr. bijelu cokoladu u fil,to se ne mora ali daje bogatiji okus kolacu jer ja fil kuham s brasnom ,tako da sam zadovoljna ovom verzijom.
200gr secera
3 zlice meda
100gr maslaca
..otopiti sve to u serpici na tihoj vatri,zatim dodati
1 mala zlicica cimeta,
1 vrecica praska za pecivo(vrecica je od 12gr)
2 zlice kakao u prahu
1 jaje
oko 400gr brasna
..sve zamijesiti da se dobije prhko tijesto.
Podijeliti na dva dijela,svaki posebno ispeci na obrnutoj strani tepsije (moja je bila 30x40cm).
Peci na 200c oko 10-12 minuta
Pecene kore ostaviti na stranu na ravnu povrsinu da kore ostanu ravne jer se hladenjem stvrdnu i ako su neravne fil je neravnomjerno namazan.
U istoj velicini tepsije ispeci ZUTI BISKVIT
5 jaja,odvojiti bjelanjke od zumanjka
5 zlica secera
3 zlice vode
7 zlica brasna
1 zlicica praska za pecivo(6gr)
..od bjelanjaka ulupati snijeg.
zumanjke istuci sa secerom da se lijpo zapjene,dodati vodu i polako rucno dodavati brasno i snijeg od bjelanjaka.
biskvit peci na 180c oko 20 minuta.
Pecen staviti na stranu.
Fil
1 litar mlijeka
100gr secera
vanilin secer,sto vise stavite to ima ljepsi okus
10zlica brasna
(5 zl. obicnog +5 zl. gustina)
250gr maslaca
200gr bijele cokolade
...Fil skuhati kao puding i dok je vruc fil dodati cokoladu...smaknuti u stranu,povrsinu pokriti prozirnom folijom,tako da se folija zalijepi po filu,da ne ulazi zrak i ne stvara tvrdu kozicu..kada se prohladi dodati maslac sobne temperature i dobro izraditi mixerom.
Filovati kolac,tamna kora,bijeli fil,zuti biskvit,bijeli fil i odozgo tamna kora...ozozgo posuti secerom u prahu ili po zelji..malo fila pa posuti orasima ili cokoladna glazura ...do vas je !!
No comments:
Post a Comment