Pages

.

Obiteljski kolac

           




          Jednostavan kolac sa bezbroj imena...svako ima svoj nacin rada,svoje namirnice ,a u biti je to jedan te isti kolac.
Ja,moja porodica,sestre,rodake,pravimo vec dugi niz godina.svaka od nas doda po nesto,kao ja npr. bijelu cokoladu u fil,to se ne mora ali daje bogatiji okus kolacu jer ja fil kuham s brasnom ,tako da sam zadovoljna ovom verzijom.




OBITELJSKI KOLAC/NAJLON PITA/CIMET PITA

200gr secera
3 zlice meda
100gr maslaca


..otopiti sve to u serpici na tihoj vatri,zatim dodati


1 mala zlicica cimeta,
1 vrecica praska za pecivo(vrecica je od 12gr)
2 zlice kakao u prahu 

1 jaje
oko 400gr brasna


..sve zamijesiti da se dobije prhko tijesto.

Podijeliti na dva dijela,svaki posebno ispeci na obrnutoj strani tepsije (moja je bila 30x40cm).

Peci na 200c oko 10-12 minuta
Pecene kore ostaviti na stranu na ravnu povrsinu da kore ostanu ravne jer se hladenjem stvrdnu i ako su neravne fil je neravnomjerno namazan.

U istoj velicini tepsije ispeci ZUTI BISKVIT


5 jaja,odvojiti bjelanjke od zumanjka
5 zlica secera
3 zlice vode
7 zlica brasna
1 zlicica praska za pecivo(6
gr)


..od bjelanjaka ulupati snijeg.
zumanjke istuci sa secerom da se lijpo zapjene,dodati vodu i polako rucno dodavati brasno i snijeg od bjelanjaka.
biskvit peci na 180c oko 20 minuta.
Pecen staviti na stranu.

Fil
1 litar mlijeka
100gr secera
vanilin secer,sto vise stavite to ima ljepsi okus
10zlica brasna
(5 zl. obicnog +5 zl. gustina)
250gr maslaca
200gr bijele cokolade




...Fil skuhati kao puding i dok je vruc fil dodati cokoladu...smaknuti u stranu,povrsinu pokriti prozirnom folijom,tako da se folija zalijepi po filu,da ne ulazi zrak i ne stvara tvrdu kozicu..kada se prohladi dodati maslac sobne temperature i dobro izraditi mixerom.






Filovati kolac,tamna kora,bijeli fil,zuti biskvit,bijeli fil i odozgo tamna kora...ozozgo posuti secerom u prahu ili po zelji..malo fila pa posuti orasima ili cokoladna glazura ...do vas je !!

No comments:

Post a Comment