Pages

.

Riblja corba,riba ...

_DSC0484

Corba/supa sa dosta povrca,zdrava je i hranjiva,ako zelite da upotpunite rucak,napravite domaci kruh ili pogacu !!!

_DSC0551

Potrebno je:

2zlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 zelena struka/drske celera
1 mrkva
2 krompira
1 lovorov list
1/2 zlicice,bosiljka i majcine dusice-zacini
(a moze i vise)
400gr paradajza-iz konzerve
(rezanog na kockice)
500ml ribljeg ili povrtnog temeljca
1 tikvica
400gr ribe(bez kostiju)
(dodati vrstu ribe koju volite/imate)
persunovog lista
tabasco sosa-ako zelite ljuto!

Zagrijati ulje u serpi i dodati luk ,koji sitno isjeckate.
Protisnuti cesnjak,zatim ostalo povrce rezano na kockice,celer,mrkvu i kuhati dok ne omekani.

Dodati krompir(rezan na kockice0,lovorov list,zacine(bosiljak,majcinu dusicu),paradajza,koji je vec izrezan u konzervi,temeljac,tikvicu i 250ml vode.
Pustiti da zakuha.Smanjiti jacinu ringle i lagano kuhati 15-estak minuta,da svo povrce bude mekano.

Dodati komade ribe i dalje kuhati na laganoj vatri,da se riba skuha.
Posuti sa isjeckanim perinom i dodati Tabasco ako volite ljuto.


Peceni losos i salata od Quinoe

Losos ispeci na uobicajen nacin,malo posoliti i pobiberiti,zatim ispeci na zagrijanoj tavi uz sasvim malo ulja???ili nimalo,zavisi kakvu tavu koristite.
Pecen preliti sa malo limunovog soka.

_DSC0481

Salata od Quinoe

1 casa(250ml) Quinoe
2 case vode
saol
1 mrkva,ocistiti i izrendati
1 crvena paprika -sitno isjeckati
1 krastavac-sitno isjeckati
mladog luka-po zelji
persuna-po zelji
limun,izrendati koricu,zatim iscjediti sok
maslinovo ulje,sol,biber

Quinou izaprati hladnom vodom,zatim skuhati.
U meduvremenu isjeckati povrce i zaciniti sa limunovim sokom ,maslinovim uljem soli i biberom,pa u tu istu zdjelu ,gdje se nalazi povrce dodati skuhanu quinou.

Posluziti sa pecenom ribom.

_DSC0502

Posto smo jeli dosta ribe,malo da se zasladimo sa Slavonskim buhtlama

2011-03-16 001

Tako su pravili moji u kuci,mama,sestra..pa eto i ja !!:)

400gr brasna
7gr suhog kvasca/germe
2 zumanjka
80gr maslaca/margarina
80gr secera + vanilin-secer
sok i korica od limuna
oko 2 dcl mlijeka


Prosijati brasno u zdjelu,pa dodati suhi kvasac,secer,maslac,mlijeko(toplo)
izrendati limunovu koricu i dodati zumanjke ,pa sve umutiti mixerom,sa spiralnim nastavcima :)

Istu zdjelu malo namazati uljem po stranicama ,prekriti prozirnom folijom imostaviti na toplom mijestu da se poveca volumen.
Istresti tijesto na radnu povrsinu,razviti u kvadrat i izrezati priblizno jednake kvadrate,koje napunite filom po zelji.

Skupiti svaki kvadrat tijesta u mali "zavezljaj" i sasatvljeni dio poloziti u tepsiju koju malo premazete masnocom.

Prekriti ponovo prozirnom folijo i pustiti jos 15-20 minuta da tijesto naraste ..staviti peci u zagrijanu rernu na 200C oko 25-30 minuta.

Secer u prahu otopiti u malo vode i jos tople buhtle prliti sa secernom otopinom ili samo poseceriti prah secerom.

No comments:

Post a Comment