Cheesecake od borovnica
Jos jedan cheesecake koji volim..kremast,ukusan,vocni!!!
Priprema se relativno brzo i jednostavno.
Podloga od keksa i oraha:
250gr keksa sa maslacem
100gr oraha
100gr neslanog maslaca
Orahe i keks samljeti u multipraktiku.
Dok motor radi ,na smanjenoj brzini dodati otopljen maslac..pustiti da se naprave mrvice,zatim ih staviti u kalup za tortu(22cm)malo podignuti sranice i ostaviti u zamrzivac na 10minuta.
Kalup mozete a i ne morate obloziti sa papirom za pecenje,ja sam stavila jer mi je kasnije lakse prenijeti peceni i ohladeni kolac na tacnu na kojoj cu ga posluziti.
Dok se podloga hladi,ponovo upotrijebiti multipraktik...pripremamo fil
500gr krem sira
450gr kiselog vrhnja
200gr secera
4 jaja
1 vrecica vanilin secera
1/4 case(od 250ml) brasna
250gr zamrznutih borovnica
U multipraktik staviti sirevei secer,pa pulsirati da se sjedine,zatim dodavati jedno po jedno jaje i pola kolicine brasna.
Dobivenu smijesu sipati u pripremljen kalup.
U ostatak brasna dodati zamrznute borovnice i izmijesati ih,zatim poslagati onako brasnjave po vrhu kolaca.
Staviti kolac peci u predhodnozagrijanu rernu na 160C,oko 90minuta(1,5 sati,no ipak provjerite ,sve rerne nisu iste,moze biti cak i prije gotov,ali ne prije 1 sat.
U sredini ce biti kao malo mekan,e to je znak da je gotov,mora tako ostati jer ce se prilikom hladenja stisnuti,taman toliko da bude fin kremast.
Dok se kolac hladi pripremiti preljev:
300gr dem od borovnice
2 limuna-iscjediti sok
svjeze borovnice,ako zelite!!
U serpici zagrijati dem ,dodati sok od limuna i preliti kolac!!
Ukrasiti svjezim borovnicama ako zelite !!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment