PASTA PUNJENA BUNDEVOM I SIROM
1kg bundeve(butternut)
maslinovo ulje,za poprskati
10 cenjeva cesnjaka(ne oguljeni)
500gr kravljeg sira(ricotta)
20gr svjezeg bosiljka(isjeckati)
50kom.malih skoljki (conchiglie) ili 30velikih
100gr parmezana,moze i vise
50 gr oraha,krupnije samljevenih
+ beshamel/bijeli sos
+ paradajz sos
Ocistiti bundevu, nasjeci na snite, poprskati
maslinovim uljem, i staviti peci na 200C.
Peci oko 30minuta, zatim dodati cesnjak, pa
nastaviti peci jos 15min.
Kada se ohladi, zajedno sa cesnjakom
izblendati ili izgnjeciti vilicom.
Pomijesati sa sirom,orasima i dodati zacina po ukusu.
Skuhati pastu(skoljke) “al dente”,
izvaditi na kuhinjski ubrus/papir da se ocijede od vode.
Napuniti skoljke pripremljenim nadjevom/filom
a ako ostane fila, staviti ga u posudu za pecenje,
u koje ce doci i skoljke.
Znaci, prvo stavimo sloj beshamel/bijelog sosa.
fil ako je ostao, pa slozimo
napunjene skoljke, prelijemo paradajz sosom,
pospemo parmezanom i zapecemo 15-20min.
dok ne porumene.
Prohaditi i servirati ...
Sos od paradajza/moze i kupovni
Sastojci
8 zlica maslinovog ulja
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
5 paradaza susenih iz ulja-samljeti
Na ulju dinstati sitno isjeckani luk, pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer, prziti par minuta, pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut, zatim dodati paradajz,
smanjiti temperaturu, te pustiti da polako kuha.
Dodati zacine i secer!
Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos, a
ako zelite namaz, morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!
ja koristim suhe zacine, ali ih rado zamijenim svijezim kad ih imam !
Beshamel sos/bijeli sos
50gr maslaca
40gr brasna(oko 3 zlice)
500ml toplog mlijeka
morski orascic(nutmeg)
Maslac otopiti na umjerenoj temperaturi,dodati brasno koje se mora mijesati ,pa kada pocmu mjehurici da se pojavljuju,polako sipati toplo mlijeko i stalno mijesati zicom /pjenjacom kako bi se sos fino skuhao i da se ne stvore grumencici od brasna.
Posoliti i narendati malo morskog orascica.
Zasladiti sa mramornim kolacem od rogaca
Ja sam ga radila ovako:
4 jaja -odvojiti bijelanjak od zumanjka
250gr secera
1 vanilin-secer/ili extrakt od vanilije
naribati malo korice od limuna
120gr omeksalog maslaca
1/2 case(od 250ml )mlijeka
3-4 zlice ulja
280gr brasna+ 1vrecica praska za pecivo
2 zlice rogaca u prahu(kao sto je kakao ,tako ima i rogac)
moze i mljeveni ,ali mozda se tada mora dodati jos koja zlica mlijeka ili ulja!!
2 zlice ruma
Umutiti zumanjke sa secerom,dodati limunovu koricu,vanilin secer/extrakt,dobro izmijesati ,pa k tome dodati mlijeko i ulje...dodati brasno sa praskom za pecivo.
Od bjelanjaka ulupati cvrsti snijeg,laganim pokretima kuhace umijesati u smjesu.
Odvojiti jedan dio tijesta,pa dodati rogac u prahu,koji razmutite sa runom,pa dodate odvojenoj smjesi.
Premazati masnocom kalup u kojem cete peci,pobrasniti ili obloziti mrvicama ili kokosom,pa naizmijenicno stavljati svijetlu i tamnu smjest tijesta,jos malo zlicom napraviti krugove ,da bude sto vise prosaran.
Peci na 200C oko 20 minuta,zatim smanjiti temperaturu i jos ga dopeci 30-ak minuta ili dok ne vidite da je lijepo porumenio i odvojio se od stjenki kalupa !
Prijatno !!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment