Pages

.

Panna Cotta

_DSC0090

Da li se volite svaki dan ili samo jedan dan ??:)
Valentinovo!!!!Meni poznato vise kao kirvaj u mom mjestu nego Dan Zaljubljenih,ali eto svima koji se vole cijele godine i onima koji se vole samo taj dan,jedna lagana poslastica !! :)

_DSC0093

Panna Cotta
500ml vrhnja za kuhanje
120gr secera
7gr zelatine
1 zlicica vanilija-paste
jelly-crvene boje,moj je bio od jagode
100gr jagoda ili nekog kiselijeg voca crvene boje
kalupici

Voce staviti u secpicu sa 2-3 zlice secera i 100ml vode.
Mijesati da se secer otopi i voce "raskasa".
Voce zatim propasirati i izmjeriti ...mora biti oko 300ml,ako je potrebno,dodati vode da di napravili tu kolicinu.
U tu kasastu tekucinu sipati jelly i mijesati da se potpuno otopi.
Sipati u kalupice koje imate ,nije vazan oblik!!
staviti u frizider da se stisne.

Vrhnje i secer staviti za se zagrije i pocme kuhati pa ga skloniti sa sporeta.
U meduvremenu  zelatinu potopiti u vodu da omekani,zatim dodati u toplo vrhnje i promijesati,brzo se otopi.
Pustiti da se prohladi kako bi mogli sipati preko jellia,jer ako je previse toplo jelly ce se otopiti i pomijesati sa panna cottom....
znaci treba jelly da se potpuno stisne,a panna cotta da bude mlaka ,polako popuniti kalupice,ostaviti u frizider 4-5 sati da se sve stisne.

Pripremiti tacne na kojima cete sluziti Panna Cottu !

Polako ostrim nozem,pokvasenim u vodu proci okolo oboda kalupa,zatim poklopititi tanjur /tacnicu i preokrenuti Panna Cottu,ako nece da izade,tada potopite 1sekundu samo dno kalupica i przo uradite isti sistem,tanjurom poklopiti i preokrenuti.

_DSC0094

Ukrasiti bijelom cokoladom ili cime hocete !!

No comments:

Post a Comment