Riza sa povrcem
Rizu u mojoj porodici vole svi :) i to onu najobicniju,bijelu rizu!!
U zadnjih nekoliko mjeseci isprobavamo razne varijacije,kako bi pobudila zelju
mladeg djeteta, da ukljuci vise povrca u svoju ishranu.Mogu Vam reci da nam se svima ova jednostavna,hranjiva riza,jako dopala!!!!
Za 4 osobe ,vam je potrebno
2 solje rize kratkog zrna(arborio)
5 solja juhe od povrca
3 srednje velicine, tikvice
2 zlice maslinovog ulja
250 gr cherry rajcica
1 glavica luka
1 cenj cesnjaka
1/3 solje limunovog soka
1/3 solje isjeckanog bosiljka
1/4 solje parmezana
Priprema
staviti juhu da lagano kuha.
Povrce oprati i posusiti.Na ulju proprziti tikvice,izrezane na vece
kockice i cherry rajcice,samo toliko da zazute.
Dodati sitno isjeckan luk,pa prziti da dobije finu boju,protisnuti cesnjak
i dodati rizu.Prziti da riza "postakli',zatim dodati limunov sok.
smanjiti temperaturu.
Podlijevati rizu i paziti da ne zagori!!dodavati po kulacu juhe,svaki puta kada
riza upije.
Kada je sva juha potrosena,dodati proprzene tikvice i rajcicu ina kraju dodati parmezan i sjeckani bosiljak.
Posluziti toplo !!
solja=250ml
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment