Svako od nas ima neki svoj recepet po kome priprema okruglice/cufte ili polpete.
Uobicajeno se serviraju u paradajz sosu sa pastom ili kruhom..a ponegdje u domacinstvima uz pire krompir.
Meni su najbolje kada odstoje jedan dan,tada mi je okus najljepsi.
Mesne okruglice u paradajz sosu
180ml maslinovog ulja
1 glavica luka,sitno isjeckati
100gr pinjola,isjeckati na krupnije
3 cenja cesnjaka
50gr persinovog lista,isjeckati sitno+
malo ruzmarina ,bosiljka,ali samo malo da pridonesi ukusu.
2 zlicice sjemenki komoraca(fenel),samljeti
oko 60gr krusnih mrvica,od svjezeg kruha
250gr ricotta sira
20gr parmezan sira,rendani
1 jaje
1limun-rendana korica
sol,biber
500gr mljevenog mesa
(svinjetina ili govedina)
U tavi na malo maslinovog ulja preprziti sitno isjeckani luk,dodati pinjole i kratko prziti.
dodati protisnuti cesnjak i jos kratko proprziti.
Dodati u zdjelu,persin,bosiljak,ruzmarin,sjemenke komoraca koje smo samljeli,sir,rendanu koricu limuna i jaje i na kraju meso.
Prohladiti luk i pinjole i njih dodati u zdjelu,zaciniti sa soli i biberom i izmijesati da se sve namirnice sjedine.
Ostaviti smjesu u frizider oko 30 minuta.
Velicinu okruglica odredite sami..50gr za svaku bi bilo sasvim dopvoljno,no ipak vi znate kako vasi ukucani vole.
U tavu ponovo dodati ulja,pa prziti okruglice,dok ne dobiju zlatno braon boju.
Pecene vaditi u zdjelu ili tanjur.
Za paradajz sos vam je potrebno:
800gr paradajza,svjezeg
ili
800gr paradajza iz konzerve
100ml crnog vina
1 glavica luka-ako volite
Ako koristite svjezi paradajz,tada malo zarezite (kao x)svaki paradajz,prelite ih vrelom vodom,ostavite 20sekundi,zatim prebacite u ledenu vodu..kozica ce se jako lako oguliti.
Isjeckati meso paradajza,dodati vino i sve zajedno lagano kuhati u serpici dok vino ne izhlapi,zatim dodajte mesne okruglice,poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi slijedecih 10-ak minuta.
Ja uvijek najprije proprzim na maslinovom ulju sitno isjeckanu glavicu luka,onako da lijpo pozuti,zatim dodam sve ostalo.
No comments:
Post a Comment