Pages

.

Polpete od lososa



Nista spektakularno,no prihvatljivo kada vam se ne ide iz kuce(jer je jako hladno),pa koristite sto imate.
Tako su nastale i ove moje polpete za koje vam nije potrebno mnogo namirnica,a sigurno ih imate i kuci.




Potrebno je :

400gr hladnog  pire krompira(moze cak i ostatak od prijasnjeg dana)
1/2 glavice komoraca
1 manja glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 zlice kosanog persina
1 zlica kapara
1 jaje
100gr dimljenog lososa
rendana korica limuna
soli,bibera-po ukusu
maslinovo ulje-po potrebi

  Na malo maslinovog ulja proprziti sitno sjeckani luk i komorac,pa dodati u hladni pire.
K tome jos dodati jaje,persin,kapare,koje malo usitnite ako su krupne i operete hladnom vodom jer znaju biti preslane.
Persin,isjeckan na manje komadice losos,protisnuti cesnjak...sve dobro izmijesati i praviti polpete.



Ja dobijem 6 polpatica,koje su pristojne velicine i dva komada su sasvim dovoljna za 1 osobu uz salatu  naravno.
Polpete se fino oblikuju,ne raspadaju se jer je krompir hladan pa se nece ni lijepiti za tavu,no svejedno ako ste skepticni ,prije pecenja malo ih pobrasnite..ja nisam  i lijpo su se zapekle sa obje strane.

Polpete peci na srednje  zagrijanoj masnoci,koja je tu tek toliko da da rumenu boju polpetama .



**
Zbog brzeg rada i sacuvanja svjezine persina i cesnjaka,ja ih oboje isjeckam,stavim u staklenu teglu s poklopcem,zalijem uljem i koristim  po potrebi,uzmem koliko mi je potrebno,sipnem ponovo ulja da se ne susi persin i cesnjak,a kada potrosim ,teglu operem i ponovo napunim sa svjezom mijesavinom.

No comments:

Post a Comment