Pages

.

Tarts od bademom i kakaa



Zazvonio mi je telefom i sa druge strane zice,javio se meni uvijek dragi glas..teta Anna!! zena koja mi je bila pri ruci uvije i svugdje u meni novoj domovini,
Upoznala sam je ovdje u australiji.
Poznavala sam je odprije,ali samo kada je dolazila u Bosnu na odmor i to je bilo sve..da pricu ne duzim dalje....
Ona sprema Slavu i htjela bi nesto novo od kolaca???Ima jako istancan ukus,pa nisam bas bila sigurna sta bi joj odgovaralo!!sjetim se da mi je bas ona dala jednom isjecak iz nekih novina sa receptom za tarts,jer ona nema kalup,a ja navodno vise pravim slatko ,pa cu ja to prije isprobati..eto tako se ja dala na isprobavanje kolacica i, jaaako sam zadovoljna rezultatom!!!!!

Tijesto

- 125gr brasna
- 60gr neslanog maslaca
- 1 zlica secera u prahu
- 1 zlica limunovog soka

Nadjev
- 1 jaje
- 90gr secera(finog sitnog)
- 2 zlice kakaa u prahu
- 90gr badema(mljevenog)
- 3 zlice vrhnja-za kuhanje
- 3zlice dema od marelice
- 18 badema(cijelih,oljustenih od kozice)
- secer u prahu-za posipanje

Priprema
Napraviti tijesto,rucno ili pomocu kuhinjskog pomagala .

Razviti tijesto izmedu dva papira za pecenje,pa vaditi krugove(7cm),i puniti kalup za tarts ili male muffins.



Otaviti ih u frizider 20-etak minuta.

Umutiti jaje sa secerom da dobije finu svijetlu boju,prosijati kakao,pa tupom stranom noza lagano mijesati.
Dodati mljeveni badem i isto tako sve izmijesati.

Izvaditi kalup iz frizidera,pa na sredinu svakog tarta,staviti malo dema od marelice,popuniti smjesom badema i kakaoa,te na vrh staviti po jedan cijeli badem !!

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko15 minuta.

Ostaviti ih u kalupu jos 5 minuta(da bi se nadjev stisnuo i nece
pucati kada se vade ),zatim ih izvaditi i ohladiti.



Posuti ih secerom u prahu i posluziti !!

No comments:

Post a Comment